Mercator s Deutsche Bankom ugovorio zajam od 58 milijuna eura

Bez autora
Mar 17 2011

Mercator je prošle srijede s Deutsche Bankom, najvećom njemačkom bankom, potpisao takozvani Schuldschein zajam u iznosu od 58 milijuna eura. Riječ je o posebnom obliku zajma karakterističnom za njemačko govorno područje. Uz to Mercator je povukao dodatnih 25 milijuna eura sindiciranog zajma. Schuldschein zajam je vrsta dužničkog instrumenta koji se već godinama upotrebljava u državama njemačkog govornog područja. U suštini riječ je o bilateralnom zajmu namijenjenom poznatom krugu investitora, što znači da dužnik ne mora izaći na organizirano tržište. Schuldschein kao zadužnica ne kotira na burzi kao vrijednosni papir i sastavljena je u skladu s njemačkim pravom. Deutsche Bank u poslu sudjeluje kao organizator i agent. Mercator je preko internetskih stranica Ljubljanske burze objavio da je prvi puta ugovorio takav zajam, zahvaljujući kojem će dodatno diversificirati izvore financiranja i nastaviti s restrukturiranjem kratkoročnih financijskih obveza u dugoročne.

Mercator s Deutsche Bankom ugovorio zajam od 58 milijuna euraMercator je prošle srijede s Deutsche Bankom, najvećom njemačkom bankom, potpisao takozvani Schuldschein zajam u iznosu od 58 milijuna eura.

Riječ je o posebnom obliku zajma karakterističnom za njemačko govorno područje. Uz to Mercator je povukao dodatnih 25 milijuna eura sindiciranog zajma.

Schuldschein zajam je vrsta dužničkog instrumenta koji se već godinama upotrebljava u državama njemačkog govornog područja. U suštini riječ je o bilateralnom zajmu namijenjenom poznatom krugu investitora, što znači da dužnik ne mora izaći na organizirano tržište.

Schuldschein kao zadužnica ne kotira na burzi kao vrijednosni papir i sastavljena je u skladu s njemačkim pravom. Deutsche Bank u poslu sudjeluje kao organizator i agent.

Mercator (LJSE:MELR) je preko internetskih stranica Ljubljanske burze objavio da je prvi puta ugovorio takav zajam, zahvaljujući kojem će dodatno diversificirati izvore financiranja i nastaviti s restrukturiranjem kratkoročnih financijskih obveza u dugoročne.

Zajam je ugovoren s rokom dospijeća tri godine i jednokratnom otplatom glavnice. U Mercatoru smatraju da ugovoreni zajam dokazuje da najveći slovenski trgovački lanac uživa  veliko povjerenje i ugled na međunarodnim financijskim tržištima.

Mercator je u srijedu povukao i dodatna sredstva sindiciranog kredita u iznosu od 25 milijuna eura, tako da je ukupni iznos povučenog sindiciranog kredita dosegnuo 130 milijuna eura. Povlačenjem dodatnog iznosa sindiciranog kredita Mercator je također dio kratkoročnog duga prebacio u dugoročni i to bez dodatnog zaduženja.

Mercator je dio sindiciranog zajma povukao 2010. godine i u siječnju ove godine.

Dvije austrijske banke sindikatu su pristupile u veljači, pa su u zajmu sudjelovale austrijska Erste banka, Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien, Raiffeisenlandesbank Oberösterreich, UniCredit banka, Sparkasse, NLB, SKB banka, Banka Koper i Gorenjska banka.

Sindicirani zajam podijeljen je na dvije tranše: tranšu A s rokom dospijeća tri godine i jednokratnom otplatom glavnice  i tranšu B s rokom dospijeća pet godina i polugodišnjom otplatom dijela glavnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik